wtorek, 6 kwietnia 2010

Wielkanoc

Każda rodzina ma swoje rytuały, tradycje, obrzędy dotyczące zarówno świąt, jak i codziennych zdarzeń. U nas na Wielkanoc zawsze przygotowujemy pisanki - ugotowane jajka na twardo, ubarwione i ozdobione pszczelim woskiem.Wbrew pozorom nie jest to trudna sztuka - wystarczy trochę chęci i cierpliwości... Zazwyczaj w pisanie włącza się cała rodzina - każdy pragnie przygotować choć jedną pisankę.
Święconka jest tradycyjna - pisanki, kawałek kiełbasy, chleb i sól w koszyczku ozdobionym serwetkami i wiecznie zielonym bukszpanem. Dziadkowie opowiadali, że niegdyś święcono wszystko to, co miało znaleźć się na stole w czasie świąt wielkanocnych - dzisiaj jest to koszyczek z symboliczną ilością pokarmów, którymi dzielimy się przed rozpoczęciem śniadania - niegdyś pod kościół zajeżdżały wozy wypełnione jedzeniem.
Potrawy są mniej tradycyjne, ale najważniejsza jest atmosfera podczas świąt...

Brak komentarzy: